Like Facebook Tudung Latest Edition

Like Facebook Tudung Latest Edition

Loading...

Sunday, February 26, 2012

Hukum ‘Ringtone’ Bacaan Al-Quran


Penggunaan nada dering bacaan al-Quran mula-mula adalah diharamkan.

Sebab-sebab pengharaman al-Quran sebagai nada dering or ringtone adalah :-

a. Kedudukan ayat-ayat al-Quran yang Agung dan Mulia tidak sesuai dijadikan sebagai nada dering.
b. Nada dering bacaan al-Quran itu biasanya tidak dihirau bacaannya, sedangkan menurut syara’, apabila ayat-ayat al-Quran dibacakan, hendaklah yang mendengar itu diam dan mendengarnya.
c. Bacaan al-Quran pada nada dering biasanya bacaan tersebut terhenti atau terputus apabila kita menjawab panggilan handphone sedangkan Ayat al-Quran hendaklah dibaca secara penuh kerana apabila ayat terputus ia di khuatiri mengakibatkan maksud ayat Al Quran boleh berubah.
d. Adakalanya, nada dering bacaan dibunyikan pada tempat-tempat yang kotor seperti tandas!! Haram bacaan al-Quran didalam tandas.

Pengharaman nada dering bacaan al-Quran termasuklah laungan Azan. 

“Ia memalukan dan menjatuhkan kedudukan ayat-ayat al-Quran apabila ayat al-Quran yang didengarkan itu secara tiba-tiba ia terhenti, atau yang mendengar mengabaikan bacaan tersebut.

But , if ayat-ayat al-Quran disimpan didalam handphone bukan untuk dibuat ringtone tetapi bertujuan untuk didengari,itu  merupakan satu amalan yang mulia.

 Pihak al-Azhar mengharamkan penggunaan al-Quran sebagai nada dering. Dis is because “ayat2 yang digunakan tidak sesuai dengan keAgungan al-Quran. Ayat-ayat yang dibacakan pun tidak habis / putus.” 

Al-Azhar juga telah mengarahkan pihak Telco di Mesir mengharamkan penggunaan al-Quran sebagai nada dering.

Sheikh Dr Mahmoud Ashour berkata :

 “ayat-ayat al-Quran tidak diturunkan dari syurga untuk digunakan sebagai ringtone atau sebagai sesuatu yang tidak ada nilai dari aspek keAgungan dan status al-Quran itu sendiri kerana orang tidak akan menumpukan perhatian kepada bacaan al-Quran apabila ia berbunyi, kerana nada dering itu dijadikan sebagai bahan alert apabila terjadinya perhubungan (connection), dan tidak sesuai langsung al-Quran menganti tempat nada dering atau deringan musik”.

Sekian, wassalam.

0 comments:

Post a Comment

Loading...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More