Like Facebook Tudung Latest Edition

Like Facebook Tudung Latest Edition

Loading...

Saturday, January 21, 2012

tipS kurangkan berat badan a.k.a DIET





cu...nenek nak bagi tips2 diet kat cucu2 nenek nih...meh duk dekat meh..nek nak bagi pesanan ringkas..tgk perut nenek ni..ramping kan??huhu

1. Berlapar

Don't ever & ever do it ! don try dis at home..hee.. apabila anda berlapar, ia akan menurunkan our body metabolism yang akhirnya melambatkan pembakaran lemak. Jadi, berlapar bukanlah satu rahsia diet yang berkesan.

Energy badan berkurang.Kita jadi lemah & cepat letih bila buat aktiviti harian. Rasa lapar adalah sign yang perut anda kosong dan gula dalam darah kurang.Even our brain need sugar.

2. Dont skip breakfast.

3. Tak makan malam.


Masa tidur, kita tak memerlukan kalori yang banyak, apatah (ayat BM skema kerajaan) lagi karbohidrat dalam kadar yang tinggi.

But,we need more protein masa tidur sebab..hormon pertumbuhan akan digunakan untuk membaiki sel-sel tubuh yang rosak. oleh itu, pastikan pengambila protein yang mencukupi. Ambillah protein kira-kira 2 hingga 3 jam sebelum tidur dan karbohidrat 4 jam sebelum tidur.I suggest minum susu atau air kosong sebelum tidur.

kidnap bayi jap kat google..maafin daku ya cik mama..besnye minum susu..hee

4. Ada misi and isi to low weight, steady & slowly
 Iaitu penurunan about 0.5kg ke 1 kg in ranges dalam seminggu.Kalau xdapat kurang 0.5kg , 0.1kg pun dah kira bagus as a start..Jangan terlalu memaksa.Stress is not good 4 ur health.

5. Da most important, lupakan niat anda untuk mengambil sebarang ubat-ubatan & pil. Lebih-lebih lagi tanpa mendapat nasihat atau kebenaran doktor plak tu.But,bagi mereka2 yang nak menjaga otot, boleh ambil suplemen seperti Glutamin setiap hari selepas sesi senaman.

6..Avoid eating makanan ringan utk replace nasiInstead, kasi hantam sekeping biskut krim kraker dengan secawan kopi atau teh kurang manis (rendah lemak). Ataupun makan saja buah-buahan sebagai ganti.

5. Banyakkan minum air mineral as it can cause satiety.
6.Eat a lot of sayur & fruits as it can absorb glucose..


dats all..huhu..dan2 je apply subjek nutrition (biology) aku amek sem lepas..


0 comments:

Post a Comment

Loading...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More