Like Facebook Tudung Latest Edition

Like Facebook Tudung Latest Edition

Loading...

Monday, February 20, 2012

Mitos tentang jerawat dan kulit



ni kawe nk share mitos2 yang disebarkan oleh orang2 kite..hehe

Mitos 1: Jerawat disebabkan oleh memakan coklat atau gula-gula.

Benar/Palsu? Palsu. Ahli sains berkata bahawa coklat atau gula-gula tiada kena-mengena dengan jerawat atau akne. Jadi, ikutilah cara pemakanan yang seimbang dan jumpailah pakar dermatologi untuk mengubati masalah acne (jerawat)  anda. As an addition, menurut apa yang saya tahu, dark chocolate is good for our health but not white chocolate..So, kalau nak beli coklat 2 tgk label dulu..Tapi,yang ni,aku pandai cakap je sebab aku  pun suka makan coklat putih macam Cadbury 2..

Mitos 2: Mengambil makanan berminyak menyebabkan jerawat.

Benar/Palsu? Palsu. Makanan berminyak seperti makanan segera, piza, kentang goreng atau kacang tidak menyebabkan jerawat, atau menjadikannya lebih teruk.Ingat x??Dulu punya la xnak makan kacang sebab takut jerawat..kne tipu hidup2..kui3..Oleh itu, sape yang minat kacang,nikmati lah sementara masih hidup..hehe..kerana makanan kekacang ni elok..it contain omega-3 &  banyak lagi.

Mitos 3: Mengambil pil-pil untuk kulit boleh membantu kulit saya menjadi lebih sihat.

Benar/Palsu? Palsu. Tiada penyelidikan saintifik yang membuktikan bahawa pil atau vitamin untuk kulit boleh secara ajaib memberi anda kulit yang sihat atau mengubati masalah kulit anda. Anda hanya perlu makan makanan yang berkhasiat dan makan pada masa yang tetap untuk mendapat semua nutrien yang diperlukan oleh badan anda.Vitamin supplement macam vitamin C dalam botol 2 boleh jadi toxin kalau makan berlebihan. So,dapatkan vitamin dari natural food macam buah pisang, epal, & others k.

Mitos 4: Meletakkan makanan, seperti timun, putih telur atau jus aloe vera, pada kulit saya boleh membantu kulit saya menjadi sihat.

Benar/Palsu? Palsu. Nutrien-nutrien makanan tidak berfungsi dengan begitu mudah pada badan atau kulit anda. Cara yang paling baik untuk mendapat faedah daripada makanan ialah dengan memakannya..

0 comments:

Post a Comment

Loading...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More