Like Facebook Tudung Latest Edition

Like Facebook Tudung Latest Edition

Loading...

Friday, March 9, 2012

Faedah dan Manfaat Ber ''Madu''

Assalamualaikum 2 all my readers,

Ni bukan manfaat bermadu or khasiat berbulan madu ok..
bukan yang ni ye..

juz nak share da benefit of honey (madu lebah)  to our health



1. Khasiat utk body health :

a) Menjaga kesihatan mata..
-elok utk mata2 rabun cam saya ni..huhu

b) Untuk ubati luka 
-insyaallah,luka cepat kering..Tapi betol..

c) Memperkuat sel darah putih
-As what i know, white blood cell ni utk defense body kita dari sebarang bakteria & penyakit..In other word, as our body immunity..So,defense kne kuat, baru penyerang xley sumbat gol (tetibe)

d) Menambah kesuburan suami istri 
-For those yg susah dapat cahaya mata..insyaallah mujarab

e)Penambah tenaga / stamina
-Bagi yg lemah2 badan

f) Menstabilkan tekanan darah
-yg ade high blood pressure problem

g) Mengubati anemia
-Anaemia ni penyakit kurang darah merah.

h) Mengubati alergik

i)Mencegah osteoporosis
-Mengikut apa yang saya belajar,ia adalah penyakit tulang rapuh..

j) Mencegah infection pada luka
-it have anti-bacteria properties and mencegah infeksi dan berfungsi sebagai agen anti-inflamasi, kurangkan pembengkakan dan rasa sakit , dan kesan parut.

k)  Mengatasi gangguan pernafasan
-Eg: asthma

l) Mengatasi sembelit

m) Mengatasi gangguan jantung
-maybe heart attack..Mengikut my science study, heart problem because of too much cholesterol in our blood vessel/salur darah..So,maybe madu can down your cholesterol level..

n) Meningkatkan gairah seks
-hmmm..no komen..hee

& many more ok..

For adult/dewasa,makan 2 sudu pagi2 ye. Untuk kanak2, 2 sudu kecik ye..
Boleh minum 3 x daily/sehari..


2. Manfaat Madu Untuk Kecantikan

- Menegangkan wajah (Sebagai masker)

Sapu madu pada muka as masker  about 10 sampai 15 minit di wajah sebelum cuci dengan air hangat.

- Menghilangkan bekas jerawat..Letak kat lokasi jerawat kat muka kamu2 semua..hee

- Sebagai conditioner rambut
Cuci rambut dengan dua sudu madu dalam air hangat, sebelum dicuci..Rambut kita jadi berkilau..Orang 500meter depan pun boleh silau tengok rambut kita..hee..besides,dapat jaga kesihatan kulit kepala

- Buang kulit mati..Replace damaged cell

- Melembutkan dan melembabkan bibir..Sapu kat bibir as lip balm..

-Utk diet..one glass of air suam tambah madu dan lemon is a good way to start your day.. coz madu boleh membuang lemak tanpa mengurangkan energy.

p/s: Kalau madu asli, guarantee khasiatnya..Kerana khasiatnya bukan disahkan oleh doktor, tapi Al-Quran..But,if madu tiruan,kureng ckit la khasiatnya..xterjamin sgt..

Selamat mencuba..Better than other chemical product!

 Wassalam…

0 comments:

Post a Comment

Loading...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More