Like Facebook Tudung Latest Edition

Like Facebook Tudung Latest Edition

Loading...

Sunday, March 11, 2012

Cara menjaga hamster dengan jayanya

Hye guys,


Bukan nama sebenar : Cik jie
status : berpengalaman menjaga harmster selama setahun jer satu ketika dahulu..

oke.Sebenarnya nak bagi tips menjaga hamster ni.

Kini, daku kembali memelihara harmster.Saya namakan harmster saya yang kacak lg bergaya ni En. Cuci & yg si cantik manis namanya Pn.Cici..Mereka da kawen..Tapi belum dapat anak..xde rezeki kot..
Ni Pn.Cici saya

Kedue2 mereka adalah keturunan syrian hamster which is yg paling jinak diantara baka2 yang lain.

oke.Here we go!

Apa nak buat mula2 beli hamster?

Firstly, cage @ sangkar: 

Kalo bela hamster dari baka syrian cam saya ni, adalah penting utk  beli sangkar besar untuk mereka, since mereka  ni boleh membesar seperti saiz tikus2, mereka mmg perlukan saiz rumah yang besar untuk bermain. Tapi, harmster saya ni (cuci & cici) advance dari tuan..umah mereka 3 tingkat, umah tuan mereka 2 tingkat jer..sob3..
My pet House ..comel..isn't it??hee

Secondly,bedding:

Bedding ni means tempat tidur. Beli serbuk kayu yang lembut sikit. Cam kitalah katil nak yang lembut, kalau boleh bila terjum atas tilam, nak yg boleh melantun 3 meter ke udara..So do untuk harmster, mereka nak tempat yang selesa untuk tidur..

One more thing,serbuka kayu yang kurang berbau..sebab kadang2 hamster boleh dapat penyakit disebabkan bedding yang tak sesuai.contohnya sakit mata.(kena habuk kayu tuu)

3rdly,makanan: 

haa. ni most important! 

Bagi makan dari packet2 makanan yang dijual kat petshop tuu.lg bagus sebab selalunya makanan palet ni da cukup zat dan nutrition nya..Baru beli tadi..rich in vitamin & mineral..tgk label nutrition ok..
Contoh :sekadar gambar di pinggiran

Ade org cakap kuaci x elok coz takut die obesiti .Make sure kurangkan lah bg dalam seminggu tu dua tiga kali dah cukup.

Air pun penting,pastikan botol dia sentiasa bersih dari kuman.
Kalau teringin nak bg susu, bg je,tapi jangan bagi susu berfomula la,susu diet la.sebab susu jenis ni direka khas untuk manusia je.tak sesuai untuk makhluk lain.soya pn boley..

Dulu,saya bagi mereka makan yang ni..quite good

Sumber dari intenet yang saya petik : 
* jangan selalu sgt bg makan sayur hijau sebab ni akan menggangu penghadaman dia
*elakkan dari bg makan makanan yang basah.
*jgn bg sayur hijau sgt cam bayam,kangkung..
Buah cam carrot pun boley..

Buat masa dan ketika ini,takut lagi nk pegang harmster sendiri sebab die besar sangat..Standard tikus..

So, my advice  : Beli yg harmster yg kecik bg yg mengalami bagi yang mengalami masalah geli geleman cam saya ni..

Actually,kita kena  usap2 atas kepala mereka ni..bagi mereka biasa dengan bau kita,then barulah mereka tak rase kita ni musuh mereka..huhu

Selalu2 lah usap bulu mereka,nanti lama2 mereka rase suka ngan kita.

Sumber dari tenet lagi yg d translate balik:
*jgn pegang mereka kalau ade bau makanan coz hamster ni sensitif dengan bau. Nanti dia bau tangan kita ni cam best je,sekali dia ngapp! habislah kamu kamu semua. hahaha
*jgn selalu mandikan mereka coz takut  hamster kena selesema plak karena hamster ni tak suka dengan kelembapan.tp kalau ade kes2 tertentu nak gak mandikan mereka, elakkan dari kepala mereka terkena air,dan cepat2 lah keringkan dengan tuala. (p/s: tolong lah jangan guna hair dryer!)

last but not least,kebersihan: 

Fact bout hamster : Mereka sangat menjaga kebersihan sangkar..Mereka suka mengemas..Lawak je tengok Cuci & Cici saya ni cari makanan dalam serbuk kayu pas2 letak lam bekas die..hehe..Sangat pengemas..Lain kali, kemas baju tuan sekali ye..huhu..bagi baka syrian cam harmster saya ni,i  bersihkan 5 hari sekali..Sebab asenye isipadu urine mereka lebih banyak..huhu..

so hopefully dengan sedikit tips ringkas boleh membantu org yg baru nak menceburkan diri dalam bidang peng'hamster'an ni..hee
p/s: ingat! bila dah buat keputusan untuk membela maknanya kita dah sedia memikul amanah untuk menjaga kebajikan makhluk ciptaan Allah tuu.

they're not just an animal but a creature

see you on the next post.
adios amigos. =)

Lupe! Ble die beranak..asingkan anak dengan papanya..takut di makan papanya..bia baby menyusu ngan mamanya jew..

3 comments:

Wah. . Sye un bru je bela 5 ari. Thankz . Tpy x takot un kne geget. Juz yg jantan je geget. Betine baek je. Tpy sangkar kecik je.

Post a Comment

Loading...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More