Like Facebook Tudung Latest Edition

Like Facebook Tudung Latest Edition

Like Facebook Tudung Latest Edition

Like Facebook Tudung Latest Edition

cuci hati

Loading...

Friday, September 21, 2012

cara terbaik untuk khusyuk dalam solatKhusyuk dalam solat tidak wajib, tapi seboleh2nya cuba sedaya upaya untuk khusyuk,

Contohnya, hayati bacaan al-Fatihah kita..

1. Bismillahirrahmaan nirrahiim, Alhamdulillahi Rabbil'alamin (Dengan nama Allah Yang Maha Penyayang,Segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam)

-juz imagine betapa banyak alam yg Allah pelihara & tadbir, alam manusia, jin, malaikat, kuman, bintang2, tanaman, barzakh, langit semua tu mudah bagi Allah, semakin kita hayati, semakin tunduk lah kita kepada Sang Pencipta Yang Maha Agung.

2- Arrahmaan nirrahim (Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyanyang)

-imagine betapa Penyayang & Pemurahnya Allah kepada semua makhluk2Nya dlangit & dibumi.

3.Malikiau middin (Yang Menguasai Hari Pembalasan)

-imagine huru hara kiamat, hanya Allah Penolong kita..

4. Iyya kana'budu, wa'iyya kanash ta'in (Hanya Engkau yang aku sembah dan hanya kepada Engkau kami meminta pertolongan)

- imagine yg kita ni direct bercakap memuji & betul2 mintak tolong pada Tuhan

5.ihdinassiratulmustaqim (Tunjukkan kami jalan yang lurus)
-betul2 mengharapkan hidayah dan kesudahan yang baik dari-Nya..Berharap dapat dimatikan dalam iman dan di masukkan di dalam syurgaNya dalam iman..

dan ketahuilah makna2 yang seterusnya dan makna2 bacaan2 solat yang lain..

TIPS2 LAIN

1. Mendirikan sembahyang pada awal waktu atau pertengahan waktu supaya tidak terlalu tergopoh gapah apabila masa hampir habisnya waktu sembahyang itu.

2. Hendaklah kita menjaga makanan, minuman, pakaian, tempat tinggal dan lain-lain supaya datang dari punca yang halal tanpa syubhah.

3. Untuk menjauhkan pemikiran tidak meliar, sebelum solat lintaskan kematian seakan-akan amat hampir dengan kita serta solat tersebut merupakan solat terakhir dan perlulah dijadikan yang terbaik.

4. Membaca dengan baik (Khusnul Qori’ah), berusaha untuk memahami, pengertian bacaan dalam solat termasuk ayat Al-Quran yang dibacakan itu terutama sekali Al Fatihah, gerakan dan maknanya (Tafakhum). Hal ini kerana, bacaan-bacaan dalam solat mengandungi banyak makna yang mendalam, halus yang patut diketahui oleh orang yang melaksanakannya.

5. Rukun-rukun solat hendaklah dilakukan secara tertib. Berusaha konsentrasi/fokus (Khudunul Qolbih), menyedari bahawa Allah sedang memperhatikan sembahyang itu.

6. Rasa Malu (Haya’) perasaan malu terhadap Allah S.W.T., rasa takut (Khauf) kepada kekuasaan Allah S.W.T.

7. Berharap serta yakin (Optimis) Allah S.W.T menerima solat dan amal kita.

8. Hati diajak hadir/ikut, kehadiran hati dalam solat iaitu mengosongkan hati dari segala urusan yang boleh mengganggu dan yang tidak berkaitan dengan solat.

9. Mendirikan sembahyang secara berjemaah (sangat digalakkan).

10. Mengambil wuduk dengan sempurna (ambillah perkara yang sunat sekali).

11. Membesarkan Allah S.W.T dalam solat, merasakan kehebatan Allah S.W.T dalam solat.

12. Menggunakan sejadah yang tidak terlalu banyak gambar yang akan menghayalkan pemikiran. Serta elakkan penggunaan sejadah yang mempunyai lambang salib, kadang-kadang ia mengelirukan.

13. Mengurangkan pergerakan anggota-anggota seperti tangan,kaki dan juga mata ditumpukan kepada tempat sujud dan ketika tasahut melihat anak jari. Sah sembahyang itu, jika kita melihat tempat-tempat lain. Cumanya, pahala akan berkurang dan orang di sekeliling akan mula pelik, dan tertanya-tanya. Mungkin cabaran buat yang sedang sembahyang, tiba-tiba digigit oleh nyamuk.

14. Azan dan iqamat terlebih dahulu walaupun mendirikan sembahyang bersendirian ataupun sekurang-kurangnya iqamat sahaja.

15. Sebolehnya elakkan memakai pakaian yang bergambar,berwarna-warni, bertulis, ada lukisan dan lain-lain kerana ia juga membuat orang lain hilang kekhusyukan ketika berjemaah. Contohnya,”Eh, baju Machester United tuh, kira satu geng dengan aku tuh”. Kan dah hilang fokus!!

0 comments:

Post a Comment

insan membaca..

Loading...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More