Like Facebook Tudung Latest Edition

Like Facebook Tudung Latest Edition

Loading...

Tuesday, April 10, 2012

Kenapa Lelaki Perlu Pilih Seorang Cikgu Sebagai calon Isteri?

gambar contoh : kalau Fazura jadi cikgu..huhu


1. Hidup Berjadual / Sistematik


Tak cakap wanita yang ada karier lain tak ada schedule , tapi kalau cikgu, jadualnya setiap hari dah tetap dan ditetapkan. Sampai penempatan dia di sekolah pun sudah berjadual. Kalau tengok cikgu Chemistry, hidup dia bukan sahaja berjadual, malah berkala. Macam Jadual Berkala Unsur (baca : Periodic Table) tu. Jadi kalau suami dia itu jurutera, memang senang nak kejut orang bangun pagi.

5.00 pagi : Bangun pagi, masak air, buat sarapan.

5.50 pagi : Mandi, make over , solat Subuh.

6.20 pagi : Bersiap nak keluar rumah, going to school

7.10 pagi : Sampai sekolah.

7.30 pagi : Start kelas.

10.10 pagi : Rehat

10.30 pagi : Masuk kelas lagi.

2.00 petang : Balik rumah (kalau tak ada kelas tambahan atau aktiviti sekolah)

Senang kan?

Jadi, kalau dah berkahwin, isteri itu akan atur hidup berkeluarga dengan lebih sempurna (insyaALLAH).
For instance,

Pagi : Sarapan + kemas rumah + masak.

Tengah hari : Makan tengah hari + spend tyme with husben

Petang : Rehat + minum petang + sediakan makan malam

Malam : Buat apa-apa aktiviti yang perlu

2. Penyayang, komited dan penuh komitmen.

Seorang guru yang life nya hanya berkisar & ber'blend'kan  sekolah dan tempat-tempat kerja biasanya akan penuh dengan sifat di atas. Guru sentiasa berhadapan dengan kanak-kanak & teenagers, and akan facing banyak kerenah..Seorang guru akan adapt dengan situasi kerja mereka and lebih cekap dalam meng'handle' masalah anak2 nanti..

Cop!
Pernah dengar tak orang lain salahkan jurutera, arkitek, juruterbang, doktor, peguam  bila berlaku keruntuhan akhlak dan gejala sosial?

Mana ada!
Semua menuding jari & nak salahkan cikgu.
Maka, cikgu mestilah kena komited.
Konsep yang sama

Jadi, kalau suami terabai di rumah, nak salahkan siapa?

Maka, si isteri akan komited untuk memastikan suami gembira, bahagia dan apa sahaja asalkan suaminya tersenyum girang macam kanak-kanak riang.

3. Tidak boleh menipu 

Nak bagi markah, ada skema jawapan.

Pakaian ke tempat kerja, ada ethics.

Nak mark kertas, ada rules.

Sampai sekolah, isi attendance.

Balik sekolah, kena tekan lagi nombor di komputer.

Yuran murid semua ada hitam putihnya – nak pungut duit pun ada surat kuasa.

Bila boleh nak menipunya.



4. Banyak cuti sekolah dan kerja cuma separuh hari.

Tak busy..Ini yang semua orang suka  kerjaya guru..so dat teacher banyak masa terluang bersama family..

5. Penampilan
As a teacher, biasanya ada penampilan yang sedap mata memandang. Pergi sekolah mesti kena dengan gaya & kena pandai dress up. Setiap hari ada berapa pasang mata yang akan memerhatikan langkah guru itu?

Masuk kelas sana, ada budak-budak lain pula tengok.

Budak-budak yang suka, akan puji – “Cikgu lawa gila hari ini!”

Sudahlah cukup dengan lawa, cantik, ada pula gila.ish3..


1 comments:

Post a Comment

Loading...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More